Bölümümüz,1997-2018 tarihleri arasında Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Sağlık Yüksek Okulu olarak eğitim-öğretimi sürdürmüştür. Mayıs 2018 tarihinde “Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi”nin kurulması ile “Sağlık Bilimleri Fakültesi”nin “Hemşirelik Bölümü” olarak eğitimine devam etmektedir. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü; sağlığı geliştirmede fark yaratabilecek, liderlik özelliklerini taşıyan, değişim yaratabilecek hemşireler yetiştirebilmek amacıyla, güncel eğitim anlayışında, teorik, laboratuvar ve klinik uygulamaları içeren eğitim programını yürütmektedir. Hemşirelik Bölümü kadrosu 2020 yılından bu yana; Bir profesör, 4 doçent, 15 doktor öğretim üyesi, 9 Öğretim Görevlisi, 6 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 35 akademik personel ile eğitim ve öğretim hizmetini sürdürmektedir.
Bölümümüzün öğretim süresi dört yıl olup, eğitim dili Türkçe’dir. Örgün öğretim yapılan fakültemizde ikinci öğretim bulunmamaktadır. Öğrencilerimiz, teorik ve uygulamalı derslerde, alanında uzman ve yetkin öğretim elemanlarından eğitim almaktadırlar. Öğrencilere, öğrenme hedefli planlı gruplarla mesleki beceri laboratuvarlarında ve sağlık bakım hizmeti sunulan alanlarda(klinik, okul vb.) kuramsal bilgilerin uygulama becerilere dönüştürülmesi olanakları sağlanır. İlk yıldan başlayarak mezuniyete dek uzanan akademik danışmanlık anlayışı ile donanımlı bir şekilde mezun olmaları sağlanır.
Dört yıllık hemşirelik eğitiminde mesleki alan derslerinin uygulamalarında, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi temel uygulama alanıdır. Yanı sıra toplum sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, ana okulu-ilköğretim ve özel gereksinimli bakım alanları ile sivil toplum örgütleri yer almaktadır. 2019-2020 yılı kaydı itibariyle son sınıf öğrenciler “son sınıf uygulamalı dersler” kapsamında 4 tam gün klinik uygulama yapmaktadır.
Hemşirelik, bakım odaklı yoğun teorik bilgiye eşlik eden bilimsel kanıtlara temellendirilmiş uygulamaları içeren bir sağlık disiplinidir. Hemşire; birey, aile ve toplumun bakım gereksinimlerinin belirlenmesi ve karşılanmasında güncel bilgilerle klinik kararlar vererek uygulamalarını yapar ve değerlendirir. Sağlıklı ve üretken bir toplum için hemşirelik bakımının etkili, güvenli ve yeterli olması son derece önemlidir. Bu nedenle hemşirelik eğitiminde yaşam boyu öğrenme felsefesi, eleştirel düşünce anlayışı ve problem çözme becerisini güçlendiren anlayışa yer verilmektedir. İnsan bakım odaklı, nitelikli hemşirelik bakım anlayışı ile sağlık bakım kalitesini arttırmak ve sağlığın geliştirilmesine katkıda bulunmak hemşirelik eğitiminin temel ilkesidir.
Mezunlarımız, kamuya ve özel sektöre ait hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, ayaktan tanı ve tedavi hizmeti sunan sağlık kuruluşlarında, yaşlı bakım evlerinde, okullarda, özel gruplara yönelik (çocuk, yaşlı, engelli merkezleri vb.) kurumlarda, bakım ve eğitim merkezlerinde, işyeri sağlık birimlerinde, evde bakım hizmeti veren kuruluşlarda ve acil sağlık hizmetlerinde klinisyen, eğitimci, yönetici, koordinatör ve bunların yanı sıra lisansüstü eğitimine başlayarak (yüksek lisans/doktora) üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler.
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü olarak, hasta/sağlıklı bireye kanıt temelli bakım verebilecek, sağlıkta fark yaratacak, hemşirelik eğitimini ve hemşirelik uygulamasını geliştirecek bilgiyi üreten lider hemşireler yetiştirmenin sorumluluğunu taşımaktayız.